Gyakran Ismételt Kérdések

„Tehetséggel fel!” Felsőoktatást Megkezdő Kutatói Ösztöndíj Pályázati Kiírás

A „Tehetséggel fel!” Ösztöndíj célja, hogy azok a fiatalok, akik valamely megnevezett középiskolai tanulmányi versenyen meghatározott eredményt értek el, már felsőoktatási tanulmányaik kezdetétől támogatást kaphassanak ahhoz, hogy kutatási ismereteket szerezzenek, kutatómunkát végezzenek.
A pályázat nyertesei kétféle támogatást kapnak:
 1. Ösztöndíjat, amelynek összege havi nettó 100 000 Ft/fő.
 2. Témavezetői támogatást, amely a nyertes segítségére lesz a kötelező feladatok/vállalások teljesítésében. A témavezetőt az ösztöndíj elnyerése esetén kell kiválasztani, ebben az a felsőoktatási intézmény, amelyben elnyerted a támogatást, segítséget nyújt majd.
 • 5 hónap (2020. szeptember 1. – 2021. január 31.)
 • 7 hónap (2021. február 1. – 2021. augusztus 31.)
 • 12 hónap (2020. szeptember 1. – 2021. augusztus 31.)

A pályázatok beadási határideje 2020. június 30. éjfél.
Pályázatot azok nyújthatnak be, akik a 2020/2021-es tanévben kezdik meg tanulmányaikat magyarországi felsőoktatási intézményben, és a pályázati kiírás 4.1.5. pontjában felsorolt, 2018., 2019 és 2020. évi középiskolai tanulmányi versenyeken a pályázati kiírásban meghatározott eredményeket értek el.
Pályázni csak az Ösztöndíj Működési Szabályzat (ÖMSZ) 1. számú mellékletében (Támogatott intézmények listája) felsorolt intézményekben lehet.
A pályázat benyújtásával vállalod, hogy:
 • ha nyersz, akkor keresel egy témavezetőt, és vele egyeztetve, általa is aláírva benyújtod a kiegészített kutatási tervedet 2020. szeptember 21-ig (keresztféléves képzés esetén 2021. február 19-ig);
 • az ösztöndíjas időszak alatt kutatási tevékenységet végzel, amelynek keretében havonta feldolgozol legalább egy magyar vagy idegen nyelvű szakirodalmat, vagy ha művészeti pályázatot nyújtottál be, akkor a kötelező tanulmányokon felüli művészeti alkotást hozol létre, továbbá leírod az alkotás folyamatát, az elkészült munka művészettörténeti aspektusait;
 • havonta egyszer konzultálsz a témavezetőddel, aki erről konzultációs lapot vezet;
 • részt veszel az intézményi ÚNKP-rendezvényen.

Ha kérdésed van, keresd azt az ÚNKP-ügyintézőt, aki abban a felsőoktatási intézményben dolgozik, ahol pályázol. A „Tehetséggel fel!” pályázati ügyintézők nevét és elérhetőségét felsőoktatási intézményenként itt találod.
A pályázatot abban a felsőoktatási intézményben tudod benyújtani, ahova felvételizel. Egy intézményben egy pályázatot nyújthatsz be. Lehetőséged van ugyanakkor arra, hogy több intézményben is pályázz, ebben az esetben minden érintett felsőoktatási intézményben be kell nyújtanod a pályázatodat (értelemszerűen persze csak olyanokban, ahova felvételizel is). Ha több helyen is nyersz, akkor 2020. szeptember 21-ig nyilatkoznod kell majd, hogy hol veszed igénybe az ösztöndíjat, mert azt csak egy helyen lehet. A
2020/2021. tanévi ÚNKP ösztöndíjakra kizárólag elektronikusan lehet pályázni.
A választott intézmények elérhetőségeit itt találod: Kapcsolat
Az egyes intézmények saját internetes (elektronikus) pályázatkezelő rendszerének elérhetőségét, illetve a pályázatokat fogadó e-mail címeit itt meg tudod nézni: Kapcsolat
A pályázati dokumentációval a következőket kell benyújtani:
 • Pályázati adatlap
  Az adatlap értelemszerűen töltendő ki. Ha még nincs meg az érettségi eredményed, csak a középfokú intézmény nevét és címét írd be, ahol érettségizel. Az adatlap minden pályázati kategóriában azonos, ezért több pont nem releváns a „Tehetséggel fel!” pályázat esetén. Mielőtt kétségbeesnél, hogy egy-egy pontot nem tudsz kitölteni, mindenképpen ellenőrizd, hogy vonatkozik-e Rád egyáltalán az adott pont. Az adatlap aljára nyomtatott betűvel kerüljön oda a neved, és ne felejtsd el aláírni!
 • Pályázati adatlap 1. számú melléklete: kutatási terv sablon
  A kutatási tervnél is nézd meg alaposan, hogy mit kell kitöltened, ugyanis itt is több olyan pont van, amely csak az ösztöndíj elnyerését követően az ösztöndíjas szerződés megkötésének lesz feltétele, amikor már a témavezetőd is tud segíteni. A kutatási terv aljára nyomtatott betűvel kerüljön oda a neved, és ne felejtsd el aláírni!
 • Pályázati adatlap 2. számú melléklete: befogadó nyilatkozat
  A befogadó nyilatkozat annak a felsőoktatási intézménynek a szándéknyilatkozata, ahol pályázol. A befogadó nyilatkozatot töltsd ki értelemszerűen. A nyilatkozatnak a felsőoktatási intézmény képviselője által történő aláírásával kapcsolatban keresd az intézményi ÚNKP-ügyintézőket. Elérhetőségüket megtalálod az ÚNKP intézményi ügyintézők dokumentumban. Fordulj hozzájuk bizalommal, segíteni fognak, hogy be tudd nyújtani a pályázatodat.
 • Pályázati adatlap 3. számú melléklete: pályázói nyilatkozat
  A nyilatkozatot töltsd ki értelemszerűen, majd írd alá.
 • Igazolás a versenyeredményedről, amely feljogosít a pályázat benyújtására.

A pályázat benyújtását követően ellenőrzik a beadott dokumentumokat, és ha hiánypótlásra van szükség, akkor arra 5 munkanapos hiánypótlási határidővel felszólítják az érintetteket.

Az érvényes pályázatokat a Pályázati kiírás 8.3. pontjának megfelelően rangsorolja a fogadó felsőoktatási intézmény rektora, majd az így kialakult rangsor alapján támogatási javaslatot tesz a tudománypolitikáért felelős miniszternek. A
tudománypolitika koordinációjáért felelős miniszter 2020. augusztus 25-ig dönt a nyertesekről.
A pályázókat a fogadó felsőoktatási intézmény legkésőbb 2020. augusztus 31-ig értesíti pályázatuk elfogadásáról/elutasításáról.
A nyertes pályázóknak az ösztöndíjas jogviszony alapját jelentő elsőéves hallgatói jogviszonyt kell igazolniuk, a 2020/2021-es tanév első félévében 2020. szeptember 21-ig, a második félévben 2021. február 19-ig.
A témavezető segítségével kiegészített kutatási tervet legkésőbb 2020. szeptember 21-ig kell beadni.
A témavezető kiválasztásában a fogadó felsőoktatási intézmények segítenek, érdemes megkeresni az intézmény/kar Tudományos Diákköri Tanácsának elnökét vagy titkárát. Elérhetőségük megtalálható az Országos Tudományos Diákköri Tanács honlapján:
http://otdt.hu/site/tdt_elnokok-titkarok-felelosok.
Az ösztöndíjról pénzügyi elszámolást nem kell benyújtani. Az ösztöndíjszerződés rögzíti az ösztöndíjas időszak utolsó napját, ezt követően 10 napon belül be kell nyújtani a beadott (és az ösztöndíjas szerződés megkötéséhez a témavezető támogatásával kiegészített) kutatási tervnek megfelelő szakmai záróbeszámolót. A beszámolónak tartalmaznia kell a feldolgozott szakirodalmat és az annak alapján elkészített szakirodalmi összefoglaló tanulmányt (amennyiben lehetséges, további kutatási irány vagy irányok megjelölésével), továbbá a témavezető szakmai értékelését.
Az ösztöndíjas időszakot követően újabb ösztöndíj elnyerésére újbóli pályázat útján van lehetőség.
Utolsó módosítás: 2020. május 28.
Link küldés
.
Cikk nyomtatás