A Bolyai+ pótmeghirdetés eredményhirdetésével zárult az idei Új Nemzeti Kiválóság Program pályázati időszaka
Az Új Nemzeti Kiválóság Program (ÚNKP) a kutatói kiválóságot elismerve ösztönzi a legtehetségesebb fiatalokat, hogy a tudományos életpályát válasszák hivatásuknak. Az idei kiírások utolsó döntésén a Bolyai+ pótmeghirdetésének keretében 58 fiatal oktató és kutató nyert ösztöndíjat, így a teljes ÚNKP program 4 milliárdos keretösszege a 2019/2020-as tanévre összesen 2061 pályázó támogatását tette lehetővé a különböző karrierszakaszoknak megfelelő öt pályázati kategóriában.

Idén negyedszer jelentek meg az Új Nemzeti Kiválóság Program (ÚNKP) kiírásai 2016 óta. A kutatói utánpótlás biztosításának fontos eszközét jelentő programot az Innovációs és Technológiai Minisztérium, valamint a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal 2019-ben vette át az Emberi Erőforrások Minisztériumától. Az ÚNKP keretében az eddigi évekhez hasonlóan azok az alap-, mester- vagy doktori képzésben tanuló hallgatók, doktorjelöltek, illetve fiatal oktatók és kutatók pályázhattak, akik a programban részt vevő 25 felsőoktatási intézmény valamelyikében folytatnak eredményes kutatási és alkotói tevékenységet.

A nyertes pályázók részére a következő tanévben – kategóriától függően – havi 50-300 ezer forint ösztöndíjat folyósítanak, az őket fogadó felsőoktatási intézmények pedig a saját pályázóiknak megítélt ösztöndíj 40%-át kapják meg kutatási-működési támogatásként. Az ÚNKP történetében idén rekordot döntött a megítélt ösztöndíjak száma: ha csak a tavalyi évhez viszonyítunk, 16%-kal több pályázat kapott támogatást a 2019/2020-as tanévre. Az ÚNKP keretében az eddigi négy meghirdetés során így összesen közel 6700 ösztöndíjat ítéltek oda.

Utolsó módosítás: 2019. november 20.
Link küldés
.
Cikk nyomtatás