A teljes kutatói életpályát lefedik az ÚNKP idei új ösztöndíjpályázatai
Megnyíltak az Új Nemzeti Kiválóság Program (ÚNKP) idei ösztöndíjpályázatai: a program 4 milliárdos keretösszegére 2020. június 30-ig pályázhatnak az alap-, mester- vagy doktori képzésben tanuló hallgatók, valamint a posztdoktorok, fiatal oktatók és kutatók. Újítás a programban, hogy idén már külön kiírás szólítja meg a tehetséges doktorvárományosokat és posztdoktorokat, ezzel téve teljessé a kutatói életpálya támogatását. Idén a pályázatokat kizárólag elektronikus úton lehet benyújtani. A pályázati kiírások az ÚNKP honlapján érhetők el: www.unkp.gov.hu.

A 2020/2021-es tanévre meghirdetett pályázatok szakmai irányítója az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM), operatív kezelője a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH). „Az idén ötödik alkalommal megnyitott program legfőbb célja, hogy az egyéni kiválóság támogatásával is erősítse az egyetemek tudományos-alkotói teljesítményét, ösztönözze a kutatás-fejlesztés és az innováció új generációjának kinevelését” – hangsúlyozta a program új pályázatainak meghirdetése kapcsán Dr. Bódis József, az ITM felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára.

Dr. Szabó István, a programot kezelő NKFIH elnökhelyettese kiemelte: „Az ÚNKP segít abban, hogy a legkiválóbb oktatók és kutatók a pályán maradjanak, valamint abban is, hogy a karrierjük legtermékenyebb szakaszában lévő alkotó egyéniségeket és anyaintézményüket egyaránt motiváljuk. A doktorvárományosok és posztdoktorok számára célzottan meghirdetett új pályázati kategóriával kiegészülve a program immár a kutatói életpálya minden szakaszára kiterjedő finanszírozást nyújt” – tette hozzá az elnökhelyettes.

Az ÚNKP 4 milliárd forintos teljes keretösszegéből idén várhatóan több mint kétezren jutnak majd támogatáshoz az alábbi hat konstrukció keretében:

  • Felsőoktatási Alapképzés Hallgatói Kutatói Ösztöndíj Pályázati Kiírás
  • Felsőoktatási Mesterképzés Hallgatói Kutatói Ösztöndíj Pályázati Kiírás (együttes keretösszegük 600 millió forint)
  • Felsőoktatási Doktori Hallgatói Kutatói Ösztöndíj Pályázati Kiírás (keretösszege 1000 millió forint)
  • „Tudománnyal fel!” Felsőoktatási Doktorvárományosi és Posztdoktori Kutatói Ösztöndíj Pályázati Kiírás (keretösszege 832 millió forint)
  • Bolyai+ Felsőoktatási Fiatal Oktatói, Kutatói Ösztöndíj Pályázati Kiírás (keretösszege 1400 millió forint)
  • „Tehetséggel fel!” Felsőoktatást Megkezdő Kutatói Ösztöndíj Pályázati Kiírás (keretösszege 168 millió forint)

Pályázatot adhatnak be azok az egyetemi hallgatók, doktorjelöltek, doktorvárományosok, posztdoktorok, fiatal oktatók és kutatók, akik a programban részt vevő 25 felsőoktatási intézmény bármelyikében eredményes kutatói-alkotói tevékenységet folytatnak. Fontos tudniuk, hogy a pályázatot mindig az érintett felsőoktatási intézményhez kell benyújtani.

Az elnyerhető ösztöndíjak futamideje kategóriánként változó, 5-12 hónap közötti periódusra szól. A nyertes pályázók kategóriától függően havonta legalább 100 ezer, legfeljebb 200 ezer forint nettó támogatásban részesülnek, ezen felül az őket fogadó egyetemek a saját pályázóik által elnyert ösztöndíjak 40%-ának megfelelő kutatási-működési támogatást kapnak. A 2016-ban indított program történetében eddig összesen több mint 6600 ösztöndíjat ítéltek oda.

Budapest, 2020. május 28.

Utolsó módosítás: 2020. május 28.
Link küldés
.
Cikk nyomtatás